Porównaj zanim kupisz

Siostra maria. kuchenne inspiracje. potrawy regionalne marki Martel

chwilowy brak towaru

  • Producent: Martel
  • Kategoria: Hobby i poradniki
  • ISBN: 9788365807533
  • Oprawa: miękka
  • Autor: Maria Goretti Guziak
  • Wydawnictwo: Martel
  • Ilość stron: 110
  • Rok wydania: 2018

Śledź po kaszubsku, dzyndzałki warmińskie, małdrzyki krakowskie, a może piróg biłgorajski$800 Potrawy regionalne to zbiór niemal 50 sprawdzonych przepisów na dania z przeróżnych regionów Polski. Skrupulatne opisy wraz z spektakularnymi ilustracjami pomogą nam przyrządzić potrawy, dzięki którym przeniesiemy się do konwencjonalnej kuchni Małopolski, Podkarpacia, Warmii i Mazur czy Lubelszczyzny.

A polska kuchnia jest nie tylko zróżnicowana,głównie smaczna. W tradycji mamy mnóstwo interesujących potraw, o których nieraz zapominamy zafascynowani kulinariami z innych regionów świata. Książka została podzielona na pięć rozdziałów, każdy poświęcony jest potrawom charakterystycznym dla danego regionu.

dostatek polskiej kuchni regionalnej jest tak pokaźne, że nie sposób zmieścić w jednej publikacji wszystkich atrakcyjnych dań, autorka wybrała więc te, które prosto można przygotować w warunkach domowych.

Każdy znajdzie tu coś dla siebie i będzie mógł wypróbować klasyczne specjały: mięsne, rybne, warzywne, mączne i oczywiście na słodko. Pstrąg po galicyjsku - 4 niewielkie całe pstrągi (po 1 na osobę), - 4 ząbki czosnku, - 4 gałązki natki pietruszki, - 2 cytryny, - sól, pieprz do smaku, - masło - wiórki świeżo startego chrzanu do posypania (niekoniecznie), - olej do smażenia.

Przyrządzenie, wykonanie pstrąga po galicyjskuPstrągi oczyścić, dokładnie umyć pod bieżącą wodą i osuszyć na ręczniku papierowym. Cytryny wyszorować w ciepłej wodzie i pokroić na cząstki. Czosnek obrać i przecisnąć poprzez praskę.

Ryby skropić sokiem z 2 cząstek cytryny, natrzeć czosnkiem i oprószyć solą, a także pieprzem. Do środka każdego pstrąga włożyć po gałązce natki pietruszki. Na patelni rozgrzać dużo oleju (powinien sięgać do połowy wysokości ryb) i smażyć pstrągi z obu stron na rumiano.

Usmażone kłaść na chwilę na ręcznik papierowy, żeby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Następnie ryby przekładać na talerze, na wierzchu kłaść po kawałeczku masła, posypać wiórkami chrzanu (albo posiekanym koperkiem), udekorować dookoła cząstkami cytryn i podawać.

W Małopolsce do tak przyrządzonych pstrągów podaje się placki ziemniaczane. --------------------- Kuchenne Inspiracje Siostry Marii to linia tematycznych poradników kulinarnych. Każdy tom gromadzi ok. 50 receptur na zdrowe i przystępne do przygotowania potrawy.

Przepisy siostry Marii nie wymagają specjalnych umiejętności, z pewnością znajdą wielu amatorów, a wszystkie dania można bez trudu przygotować w domowych warunkach z ogólnie dostępnych produktów. Dzięki dokładnym wskazówkom opatrzonym efektownymi zdjęciami uda się przyrządzić każdą potrawę!

Ta strona używa plików cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania: Czytaj więcej » x

Ta strona używa plików cookies. Czytaj więcej »

x