Porównaj zanim kupisz

Alkohole w polsce i na świecie przewodnik barmana - marki Zarzecki łukasz, zarzecki maciej

chwilowy brak towaru

  • Producent: Zarzecki Łukasz, Zarzecki Maciej
  • Kategoria: Hobby i poradniki
  • ISBN: 9788393394517
  • Oprawa: twarda
  • Autor: Łukasz Zarzecki, Maciej Zarzecki
  • Wydawnictwo: Ogólnopolska Szkoła Barmanów
  • Ilość stron: 360
  • Rok wydania: 2016
Książka „Alkohole w Polsce i na świecie – przewodnik barmana" autorstwa Macieja Zarzeckiego (założyciel Ogólnopolskiej Szkoły Barmanów) i Łukasza Zarzeckiego (trener w Ogólnopolskiej Szkole Barmanów) to elitarnie wydana, bogato ilustrowana, 360-stronicowa publikacja. Mieści 310 ilustracji obrazujących opisywane alkohole (fotografie butelek, destylarni, magazynów leżakowych, aparatury destylacyjnej, poszczególnych etapów produkcji, koktajli, fotografie historyczne, mapki ilustrujące regiony produkcji i mnóstwo innych).


To jedyna na polskim rynku tak kompleksowa publikacja przedstawiają świat mocnych alkoholi, takich jak: wódka, wódki gatunkowe, gin, whisky (Szkocja, Irlandia, Stany Zjednoczone, Kanada, Japonia), brandy, koniak, armaniak, calvados, brandy de Jerez, likiery (dokładny opis ponad 50 marek!), tequila, mezcal, sotol i inne. Autorzy skupili się na ukazaniu w/w alkoholi typowo poprzez pryzmat polskiego rynku, opisanych jest jednak dodatkowo mnóstwo marek, które choć w Polsce nie są powszechne, to nie sposób ich pominąć ze względu na znaczenie na świecie i rolę, jaką odgrywają w klasycznej miksologii. Jeden z rozdziałów pozostał poświęcony niszowym, regionalnym polskim producentom, którzy tworzą świetne, unikatowe alkohole, nawiązujące do niezwykle bogatej tradycji polskiego gorzelnictwa. Poza napojami spirytusowymi obszerne rozdziały dotyczą także piwa, wermutów i konwencjonalnych koktajl.

Autorzy nawiązali współpracę ze specjalistami z kilku dziedzin. Rozdział zatytułowany „Historia i technologia napojów alkoholowych" napisała dr hab. Edyta Lipińska z Zakładu Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności w SGGW w Warszawie. Wermuty opisuje Michał Bardel, redaktor naczelny magazynu „Czas Wina", autor licznych publikacji z zakresu wiedzy o winie. Autorem rozdziału o piwie jest Maciej Chołdrych, założyciel firmy Piwoznawcy, konsultant branży piwowarskiej i wybitny popularyzator wiedzy o piwie w Polsce. Ostatni rozdział o historii kultowych napojów mieszanych napisali Rafał Ciesielski i Jacek Wojdyło z BarMagazyn.pl.

ISBN: 9788393394517
Kod paskowy: 9788393394517
Autorzy: Zarzecki Łukasz, Zarzecki Maciej
Rok wydania: 2016
Kod wydawcy: 44934
ilość stron: 360
Oprawa: Twarda
PKWiU: 58.11.1
Format: 17.0x24.1
Głębokość (mm): 23
Języki: polski
Grupa towarowa: Książka
Ta strona używa plików cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania: Czytaj więcej » x

Ta strona używa plików cookies. Czytaj więcej »

x